Kdo vse lahko vadi aikido?

V skladu s filozofijo aikido ni omejitev glede na spol, starost ter druge podedovane ali pridobljene zmožnosti ali nezmožnosti posameznika. Skupine so razdeljene glede na raven znanja.


Kaj potrebujem za vadbo?

Za začetek so dovolj trenirka in natikači za dostop do blazin v prostoru vadbe (dojo). Če težko dalj casa sedimo v seizi, si lahko pomagamo z blazino ali drugim podstavkom. V nadaljevanju nosimo bel dogi (po moznosti trši—tak, kot se uporablja tudi za judo) z belim pasom. Barvnih pasov ne nosimo. Inštruktorji in višji pasovi nosijo hakamo (tradicionalne japonske hlače). Po opravljenem začetnem tečaju se pri vadbi uporabljajo tudi bokken (lesen meč), jo (lesena palica) in tanto (lesen nož).


Poškodbe in padci?

Ob pravilni vadbi do poškodb praktično ne prihaja. Lahko zapišemo, da gre za eno od manj tveganih "rekreativnih" dejavnosti, zlasti v okviru borilnih veščin. Tehnike, ki jih treniramo s partnerjem, temeljijo na spoštovanju naravnih zakonitostih telesa in so zasnovane tako, da partnerja ne poškodujejo. Zaključujejo se ponavadi z imobilizacijo ali z metom partnerja. Vadbi padcev, za katere ni potrebna akrobatska spretnost, je med drugim namenjen začetniški tečaj. Zmožnost naravnega padanja in izguba strahu pred izgubo ravnotežja sta pravzaprav med prvimi koristnimi znanji, ki utegnejo vsakomur koristiti tudi v vsakodnevnih okoliščinah.


Kaj zajema trening aikida?

Aikido se praviloma vadi s partnerjem, saj je iskanje harmonije možno samo v razmerju nas samih s svetom. Aikido je umetnost oziroma pot ("do"), na katero stopi posameznik, in ni tekmovalna disciplina ali šport. Aikido je borilna veščina in zato tudi umetnost soočanja z nevarnostjo—ključnega pomena za to pa sta prava percepcija ter ohranjanje miru in prisebnosti v nepredvidljih okoliščinah. Razvoj teh je globlji smisel vadbe posameznih tehnik aikida, ki predstavljajo dejanja v specifičnem okolju, na določen napad, prijem ali udarec. Tehnike aikida ne temeljijo na fizični moči, temveč na sproščenosti in iskanju skladnosti z gibanjem in nameni partnerja.

Vadba aikida tako zajema:

  • Aiki Taiso (vaje brez partnerja): priprava na spontano izvajanje gibov in osnovnih oblik, ki jih srečujemo pri tehnikah.

  • Kumiwaza (tehnike s partnerjem): vključuje prostoročne tehnike z enim ali več partnerji, pa tudi vadbo z imitacijo orožja: jo (lesena palica), bokken (lesen meč), tanto (lesen nož)

  • Tsuzukiwaza: izvajanje tehnik v določenem sosledju.

  • Kenkodo ("pot zdravja"): Kenko Taiso—vaje koordinacije uma in telesa; Teateho in Sotaiho; Kimusubi No Gyo—dihanje in meditacija; Misogi.


Kako se lahko pridružim?

Pridružite se nam lahko kadarkoli tekom leta v terminih naših rednih treningov. Vabljeni ste tudi na predhodni ogled treningov, da vidite, kako vadba izgleda. Veseli bomo predhodne najave.